Geschiedenis

Toer Club Marte Meo

T.C. Marte Meo is opgericht in december 1990 en is voortgekomen uit de omnivereniging S.R.O. (Sport Recreatie en Ontspanning). Sinds 1985 had S.R.O. een toerfietsafdeling. Leden fietsen toertochten in de omgeving maar ook werd een aantal jaren de klassieker Luik-Bastenaken-Luik gereden.
In het najaar van 1990 is na overleg besloten om als zelfstandige toerfietsvereniging verder te gaan. Initiatiefnemers Gertjan Hulzebos, Berend Viel, Willem Baekelmans en Eric Raad kozen voor de naam Marte Meo, wat vrij vertaald ”Op Eigen Kracht’ betekent.
In het eerste jaar organiseerde de nieuwe vereniging een drietal toertochten. De Neptunustocht met Pinksteren, de Dow Beneluxtocht (Dow was sponsor) en de Oldambtrit. Nieuw was dat de tochten werden bepijld. Niet meer lezen op een verfrommeld papiertje: ‘tweede weg rechts en op kruising oversteken (gevaarlijke oversteek)’. Een hele vooruitgang in die tijd. De leden hadden zelf met man en macht de pijlen gemaakt, geverfd en voorzien van de letters TCMM. ’s Avonds werden de pijlen langs de route gezet en als de laatste fietser weer terug was weer opgehaald.
Binnen drie jaar was Marte Meo qua ledental de grootste van de provincie Groningen. Meer dan 150 fietsers wisten Marte Meo te vinden. Mede door fietsenzaak Be Ganzeveld in Farmsum, die alle leden voorzag van een wielershirt.
Jaarlijks kreeg de clubkampioen (meeste gefietst kilometers) een wisselbeker. Voor de overige deelnemers was er uiteraard ook een leuke prijs.
Elke week fietsten er leden van Marte Meo in de provincie of ver daar buiten. Ook klassiekers als Luik-Bastenaken-Luik en de Omloop Het Volk werden gereden. Een enkeling schuwde Parijs- Roubaix niet.
Nu, meer dan 30 jaar later, is T.C. Marte Meo een actieve toerfietsvereniging in Delfzijl en wijde omgeving. Wekelijks zijn Marte Meo-fietsers op de fiets te vinden. Of dat nou een ritje naar Peize is voor koffie met appelgebak of op Hemelvaartsdag de Noorderrondrit of gewoon op de (race)fiets naar het werk of in de winter op de spinningsfiets. Altijd op Eigen Kracht.

Het weer