Holterbergtoer

Kleine delegatie TC Marte Meo on tour op de Holterberg

Begin maart was de inschrijving voor de Holterberg toertocht geopend via de website Fietssport.nl en werd deze in de Cyql-app geplaatst. In eerste instantie werd er gekozen voor de afstand van 155 km. Maar aangezien het de tweede rit van het seizoen was leek het menigeen niet verstandig om al deze afstand te gaan rijden. Toch schreven de leden zich individueel in voor 155 km met vaak de opmerking dat ze de 115 km ook prima vonden.

Na wat annuleringen op de dagen voor de tocht werd op zaterdag middag een inventarisatie voor de indeling van de auto’s met zitplaatsen en fietsendragers in elkaar geflanst. En bepaald dat we op zondagmorgen om 06:45 uur zouden verzamelen op de vaste plek bij de AH Appingedam. Zaterdag avond laat melde zich nog een lid aan via de Cycl-app en vroeg middels een Whatsapp of er nog plaats in een auto beschikbaar was. Natuurlijk kun je mee.

Alle 8 rijders verzamelden zich in de ochtend bij de AH en de late melder werd onder het viaduct bij Siddeburen opgepikt en vervolgende wij onze autorit naar de sporthal in Holten waar nog 2 rechtstreeks gereisde fietsers zich aansloten bij de groep.
Goed aangekleed en voorzien van een polsbandje werd gestart met de tocht van 115 km. 

Via een lus onder Holten, die overigens goed bewegwijzerd was op naar de eerste klim van de dag die na een scherpe bocht naar rechts plots voor ons opdoemde. Als snel viel de groep op deze klim uit elkaar, ieder ging op eigen kracht naar boven waar keurig op elkaar werd gewacht, waarna na een dorstlessertje de weg werd vervolgd richting Nijverdal. Via de Nijverdalsebergweg werd dwars door Nationaal Park De Sallands Heuvelrug gefietst. In deze weg zat wederom een klim en wel eentje van 10%. Hier werd de groep wederom uit elkaar gerukt tijdens de klim. De een kan dat beter dan de ander. Gelukkig komt er na een klim ook een afdaling, voor mij als schrijver van dit verhaal, best wel eng, ik heb nog nooit geklommen en gedaald. Boven op de Holterberg even foto geschoten van de hei om vervolgens weer bij de rest van de groep aan te sluiten. Zij hadden zich verzameld op een parkeerplaats waar een sportdrankje van de organisatie kon worden genuttigd.

Vanaf deze parkeerplaats werd de weg vervolgd met een afdaling richting Luttenberg. Omdat er ook veel tegen verkeer was besloten de kopman en vrouw te blijven hangen achter twee andere deelnemers aan de tocht. Helaas werd de lucht op dat moment wat grijzer en trok de wind aan met een lichte regen tot gevolg. In het dorp Luttenberg was een rustpunt door organisatie ingericht waar wij vanwege de regen even gebruik van hebben gemaakt. De man achter de bar glimlacht van oor tot oor toen om koffie, cappuccino, café latte en appeltaart werd gevraagd. In rap tempo werd dit geserveerd. Na deze koffie en plaspauze vervolgden wij weer onze weg. 

De twee gast waarachter we ons in de afdaling verschuilden haakten nu bij ons aan. Gelukkig was de zon ons nu goed gezind en vervolgende wij onze weg langs het lemelerveld, lemelerberg naar de archemerberg, waar bij nieuwebrug een rustpunt was ingericht.


Na een kort overleg werd besloten om de weg te vervolgen en werd via Archem doorgefietst langs de Regge door een mooi stuk natuur naar en door Hellendoorn. De wegen en fietspaden hadden weer wat klimmers nodig waardoor de groep weer uit elkaar werd gefietst
en er moest even aandacht worden geschonken aan krampverschijnselen bij een van de renners. Op de parkeerplaats van de restaurant De Sallands Berg werden de bidons weer gevuld bij de mannen van Sportvoedingwebshop.nl en kregen we een Proteïne reep uitgereikt.

Na deze stop moest er direct weer geklommen worden, eerst met z’n allen en al gauw in tweetallen of solo voordat de afdaling van 10% moest worden gepareerd. Nadat iedereen weer veilig in Holten was gearriveerd werd gezamenlijk het laatste stukje naar de start/finish locatie gefietst. Een van de aan gehaakte rijders werd gevraagd om ter afsluiting even een groepsfoto te schieten. Na een korte nababbel, een plasje werd de fietsen weer op de auto’s geplaatst en reis naar huis ingezet.

Groet,

René Huft